Reisverslag Noorwegen 2015

september 8, 2015
september 8, 2015 admin

Reisverslag Noorwegen 2015

Het is inmiddels een traditie aan het worden bij de Autovisie lezersreizen om in september naar het stuurmansparadijs Noorwegen af te reizen. Om fris op het strijdtoneel te verschijnen werd ditmaal de nachtboot vanaf Frederikshavn naar Oslo gepakt.

Na dit noodzakelijk kwaad startte de eerste reisdag richting het olympische stadje Lillehammer. Deze route was lekker warmdraaien voor de deelnemers. De dag eindigde via de weg door het Gudbrandsdal. Hier heb je werkelijk fantastische uitzichten. De dag kon even worden doorgenomen in het zonnetje op de terrasjes van Lillehammer.

Op de tweede dag werd koers gezet naar de ‘wereld van de reuzen’ namelijk de Jotunheimen hoogvlakte. Via de westkant werd de Route 51 bekend als de Valdresflye gereden. Een soort kaal niemandsland dat door de miezerige regen een nog dramatischer sfeer kreeg. Na de lunch in een prachtige historische boerderij werd de weg vervolgd naar Molde. Dit ging via het Dovrefjell natuurpark. In de bossen wilden we een paar watervallen bekijken maar midden in het bos werd net de weg geasfalteerd. Er moest worden omgedraaid en de wegwerkers legden voor dit spektakel even hun werk neer om foto’s te kunnen maken van de bijzondere stoet auto’s. In de middag werd de Atlantische kust bereikt via prachtige wegen langs de fjorden om de dag te eindigen in de plaats Molde.

IN DE MIDDAG WERD KOERS GEZET NAAR DE BEROEMDSTE BERGPAS VAN NOORWEGEN; DE TROLLSTIGEN

IMG_3594

De derde dag was er een van veel pracht. Eerst werd de geweldige kustroute gereden die elk automerk wel eens gebruikt heeft voor een reclame n.l. de Atlanterhavsveien. Deze ‘Noorse constructie van de eeuw’ verbindt enkele eilandjes door middel van zeven bruggen, waarvan de spectaculaire Storseisundbrua het absolute hoogtepunt is. Deze imposante brug met zijn twist is vanaf elke kant anders. Het is een aanrader om de route heen en weer te rijden om alle bruggen van beide kanten te bewonderen. In de middag werd koers gezet naar de beroemdste bergpas van Noorwegen; de Trollstigen. Deze juweel van een bergpas is het mooiste als je die vanaf het dal aanrijdt. Je slingert dan tussen de gitzwarte steile bergwanden door om vervolgens de vijf kilometer lange pas met zijn 11 haarspeldbochten te kunnen bestormen. Geweldig is ook het aanzicht op de mooie Stigfoss waterval. Via de oude Adelaarsroute werd het dorpje Geiranger aangedaan met het mooiste fjord ter wereld. De laatste route was de Gamle Strynefjellsvegen. Een oude bergroute die vroeger het oosten met het westen verbond. Deze pas met zijn typerende rotsblokken fungerend als vangrail is zeer overweldigend. In onze voorstelling moet de maan er zo uitzien. Kale bergen met groene gletjsermeren en overal rotsblokken, stroompjes en watervallen. Deze fantastische dag eindigde aan de voet van de route 55.

n031IMG_3630

Routedag 4 was alweer een dag met enkel 24 karaat stuurmanswegen. De ochtend was voor de sensationele Route 55, de Sognefjellsvegen, die langs de oostkant van de Jotunheimen scheert. Hier moet je de keuzes gaan maken: ga je voor het ultieme stuurwerk of ga je genieten van dit extreme landschap. De oplossing voor de groep was dat enkele deelnemers vroeg in de ochtend vertrokken om foto’s te maken. De ‘rijders’ konden er goed voor gaan zitten. Deze ultieme bergrit heeft alles; de route begint lieflijk langs de rivier om naarmate de klim vordert steed venijniger te worden. De Nürburgring van het hoge Noorden (zonder vangrails) zit vol blinde bochten en hairpins. Je moet tot aan het einde gefocused blijven want een misstap betekent hier een vrije val van enkele honderden meters. Onderaan de route zit een tankstation annex schadebedrijf met een autokerkhof van auto’s die iets minder fortuinlijk deze route hebben gereden. Na de lunch bij een zalmkwekerij ging het weer de bergen in richting Aurland. Deze route wordt bijna alleen nog door toeristen gereden omdat sinds 2001 de 24 km lange Laerdalstunnel er ligt.

IMG_3603IMG_3681

Na de overnachting in het wintersportplaatsje Geilo stond alweer de laatste route op het programma richting de boot in Oslo. Het weer was ons deze ochtend niet goed gezind en het grootste deel van de groep is via een aantal prachtige routes doorgereden naar Oslo. Hier was het weer inmiddels prima en kon iedereen deze prachtige stad even induiken.

We kunnen weer terugkijken op zeer veel spectaculaire kilometers en uiteraard staat deze traditionele rit volgend jaar weer in september op het programma van de Autovisie lezersreizen van 29 augustus tot en met 4 september. Hou deze site in de gaten voor het laatste nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *