Hardcore genieten in de Harz

23 augustus 2024
Posted in Reistips
23 augustus 2024 Anita Dekking

Hardcore genieten in de Harz

door Anita Dekking

Voer Goslar in als bestemming in je navigatiesysteem en je bent vanuit Utrecht in slechts 4 uur aangekomen in een verborgen bochtenparadijs! Welkom in het Harz-gebergte, waar je hardcore kunt genieten van geweldig stuurwerk en de geschiedenis om elke hoek op je wacht.

Door Anita Dekking / Fotografie Esmée Dekking / Adobe stock

 

Waardevolle Geschiedenis 

De Harz strekt zich uit over Saksen-Anhalt, Thüringen en Nedersaksen, met de majestueuze Brocken als hoogste punt, dat maar liefst 1142 meter de lucht in steekt. Hier rijd je niet alleen door een prachtig landschap, maar duik je ook in een verleden dat ooit de locatie was van enkele van de diepste mijnen ter wereld. Zilver, koper, lood en zink werden hier uit de grond gehaald!

En dan is er die bijzondere geschiedenis van de Harz. Bijna 40 jaar lang was Europa verdeeld door het ‘IJzeren Gordijn’, dat precies door dit gebied liep. De grens tussen de BRD en de DDR was levensgevaarlijk voor mensen, maar ironisch genoeg bood het juist een veilige haven voor veel planten en dieren. Terwijl stalen hekken met prikkeldraad, muren, wachttorens en landmijnen Duitsland bijna veertig jaar in tweeën spleet, ging de natuur rondom dit niemandsland ongestoord haar gang. Tegenwoordig staat deze voormalige grensstrook bekend als ‘Das Grüne Band’, onderdeel van de European Green Belt, een route die van Finland naar Montenegro loopt.

In de Harz zie je nog sporen van de oude grens. De Brocken, ook bekend als de Sovjet Spy Mountain, was ooit de plek waar de Russische spionageapparatuur stond. Het werd zwaar bewaakt en was verboden gebied voor mensen. Nu is het toegankelijk en staat het symbool voor de eenheid van mensen aan beide kanten van de grens. Langs de voormalige Duits-Duitse grens zijn talloze bezienswaardigheden te spotten, zoals grensposten en musea. In de bermen van de wegen zie je regelmatig sobere, bruine infoborden die op elke locatie aangeven waar vroeger de grens liep en met precisie vertellen wanneer de grensovergangen zijn opgeheven.

Wat ga je allemaal zien tijdens de Harzcore Rally?

Het wordt je al heel snel duidelijk dat de Harzcore Rally volledig in het teken staat van geweldig heuvelrijk bochtenwerk. Reken beide dagen op ‘grensverleggend’ rijplezier door een prachtig bosrijk gebied.

De start is vanuit het mooie Goslar. Dit is de grootste stad van de Harz en herbergt veel historie die teruggaat tot de Romeinse tijd. De stad staat bomvol prachtige vakwerkhuizen en de Altstadt staat, samen met het mijnbouwgebied Rammelsberg, sinds 1992 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. In 2010 kwam daar nog een pareltje bij: het Oberharz-waterschap, het grootste vijversysteem ter wereld!

Onze eerste highlight is de indrukwekkende Harz Tower in Torfhaus, net geopend in november 2023. Deze toren torent met zijn 65 meter boven alles uit en biedt een spectaculair uitzicht op de omgeving. De perfect gevormde constructie van hout en staal is een fraaie interpretatie van een boomstam.

Per smalspoor door de Harz 

Tijdens de Harzcore Rally komen we regelmatig oude stations en spoorwegovergangen tegen van het smalspoor. Wat deze smalspoorwegen zo bijzonder maakt in de Harz, is dat ze een eigen, gesloten systeem vormen, los van het Duitse spoorwegnet. Het hele jaar door rijden er stoomtreinen over deze lijnen, wat een ritje door de Harz extra aantrekkelijk maakt! Ga je zelf een keer naar de Harz? Dan is dit echt een aanrader om de 3 uur durende tocht met de stoomtrein te maken. 

De stad zonder naam

De stad Stolberg mag je zeker niet overslaan. Deze mooie stad, ontstaan rond het jaar 1000 als mijnwerkersnederzetting, kende tot in de 17e eeuw een bloeiende mijnbouw van ijzer, koper, zilver, tin en goud. Een ander hoogtepunt in de economie was het recht om munten te slaan. Wat echt opvalt zijn de mooie vakwerkhuizen en het slot Stolberg, dat hoog boven de stad uittorent en onlangs is gerenoveerd. Een grappig detail van Stolberg is dat er geen straatnaambordjes zijn.

De bezienswaardige dorpjes volgen elkaar in rap tempo op terwijl we naar Quedlinburg rijden, een van de meest pittoreske steden van Duitsland. Het oude centrum is prachtig bewaard gebleven met talloze karakteristieke vakwerkhuizen. Met meer dan 1300 goed behouden vakwerkhuizen die samen meer dan 500 jaar aan bouwgeschiedenis vertegenwoordigen, vind je hier ook het oudste vakwerkhuis van Duitsland!

Een weetje

De Trabant was hét symbool van de DDR en dit tweetaktautootje uit Zwickau heeft inmiddels een ware cultstatus bereikt. De Trabant 601 was één van de slechts twee modellen die de inwoners van dit communistische land konden kopen. Dit model werd van 1964 tot 1990 geproduceerd en onderging amper evoluties in al die jaren. De carrosserie werd gemaakt van Duroplast, een kunststof die vaak bestaat uit restmaterialen van katoen- en wolproductie… en soms zelfs papierafval! Daarom wordt de Trabant ook wel ‘Rennpappe’, ofwel ‘racekarton’, genoemd! Het bleef ook de vraag of je de auto uberhaupt kon aanschaffen want de levertijden voor een Trabant konden oplopen tot maar liefst 18 jaar! De naam “Trabant” is trouwens toepasselijk, want het betekent ‘begeleider’ of ‘maatje’, en dat klopt helemaal, want veel mensen beschouwden hun Trabant als een echt lid van de familie!

Adrenaline

Voor de rijders die na al het spectaculaire bochtenwerk nog een beetje meer adrenaline nodig hebben, gaan we naar de Titan-RT! Deze hangbrug, 75 meter boven de grond, is de langste in Duitsland en biedt een spectaculaire ervaring om eroverheen te lopen. Het is aan te raden je wandelschoenen en een beetje lef mee te nemen!

Naast heel veel pittoreske voormalige mijndorpjes passeren we diverse punten die herinneren aan de Koude Oorlog, zoals het Grenztrum Strasse B-B. Hier tref je een oude wachttoren en een klein museum vol spullen uit dit bijzondere tijdperk. We rijden ook nog een mooi stuk door de deelstaat Nedersaksen, waar het natuurpark Solling-Vogler ligt. Dit uitgestrekte gebied van 52.000 hectare met onaangetast groen en heuvelachtig landschap vormt de perfecte afsluiting van onze autorit door de Harz! We eindigen de rit bij het prachtige Schlosshotel. Dit vijfsterrenhotel, gevestigd in een gerestaureerd 16e-eeuws paleis, biedt een schitterende omgeving om de Harzcore Rally in stijl af te sluiten.

Comment (1)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *