Reisverslag Pyreneeën 2016

22 november 2016
22 november 2016 admin

Reisverslag Pyreneeën 2016

Het Stuurparadijs onder de Spaanse zon

Een reisverslag maken over deze Pyreneeën autoreis was niet zo erg moeilijk. Tijdens het uitzetten van de laatste autoreis van het Stuurmanswegenseizoen 2016 werd al duidelijk dat dit een afsluiting met vuurwerk ging worden, echt voor rijders met vooral veel bochtenhonger. Er werden in de auto alleen nog maar superlatieven gestameld over de route, natuur en vooral de prachtige, lege wegen. Alleen maar wegen die op een spectaculair circuit niet zouden misstaan, asfalt zo glas als een biljartlaken en dat tientallen kilometers achter elkaar. Als het in het hoogseizoen in een land al zo rustig was, hoe geweldig moest het hier dan zijn eind oktober?

autoreis Pyreneeën Dolf Dekking autoreis Dolf Dekking door de Pyreneeën

De petrolheads die aan deze trip meededen verzamelden zich in het zonnige Biarritz, waar alles om het strandleven draait. Het startlocatie-hotel lag direct aan de zee met een spectaculair uitzicht op de woeste golven. Vanaf het strand, met een strakblauwe hemel. werd de eerste dag gestart richting de eerste collen voor die dag. Voor het betere opwarmwerk ging de groep naar de Col de Saint Ignace, nog niet te hoog en met mooie lange bochten zodat de stuurmannen (en vrouwen) lekker in de flow konden komen. Na de lunch werd het Baskenland verlaten en weren de eerste kilometers in Spanje afgelegd. De Pas de Roland en de ‘punt bij Luzaide’ werd gereden. De dag eindigde in Pamplona.

autoreis Pyreneeën Dolf Dekking Driving Events img_1462

Dag 2 werd direct gestart met uitdagend stuurwerk en richting de Foz de Arbaiun werden de wegen extreem rustig en kreeg het circuit gevoel steeds meer de overhand. Na een stop bij de machtige kloof bij Arbaiun werd de route voorgezet naar Anso. Deze route lijkt op een extreem mooie rallywedstrijd en dat gevoel werd bevestigd door de bewoners in deze regio. De deelnemer met de Mitshibishi Lancer Evolution kreeg in ieder dorp de handen op elkaar. Bij het lokale tankstation kwamen we niet eerder weg voordat we de auto van de eigenaar hadden bekeken. In zijn schuur, onder een deken, stond een pracht exemplaar van een Evolution.

autoreis Pyreneeën Dolf Dekking autoreizen Dolf Dekking

Dag 3 waren de weergoden iets minder goed gestemd en viel de eerste regen in de ochtend. De route ging door het bijzondere Parc nacional de Ordesa, direct gevolgd door de Col du Pourtalet. Op dit gedeelte kwam de regen horizontaal voorbij dus de snelheid moest echt worden aangepast. Zelfs de paarden en koeien die normaal deze wegen bevolken waren in geen velden of wegen te bekennen. Na de lunch in Lourdes was het weer een stuk beter en werden er 2 etappes uit de Tour de France gereden. De nevel die was ontstaan door de regenbuien gaven deze collen een bijzonder mystieke sfeer. En sommige stuurmannen werden door de nattere wegen een keer verplicht om te genieten van de prachtige omgeving.

autoreis luxemburg

De laatste 2 dagen brak de zon weer volledig door en konden de cabriorijders de kap weer open gooien. Dag 4 was een hoogstandje zowel qua sturen als natuur. De geweldige Col de L’Espiria werd gereden maar iedere route die je in dit gebied aflegd is van een 24-karaats gehaalte. De ‘echte’ afsluiter op dag 5 waren de Coll de Port en Coll de Jou. Bochten, bochten en nog eens bochten. Waarschijnlijk aangelegd door een wegenbouwer die een ware racefanaat moet zijn. De laatste kilometers ging over de Coll d’Ordina richting de eindlocatie in Andorra. In dit shopping paradijs had iedereen nog even de tijd om een souvenir voor thuis aan te schaffen en de avond werd afgesloten met een mooi diner in en super 5 sterren hotel.

In 2017 gaat deze stuurmanswegenreis door de Pyreneeën in de herhaling en wel van vrijdag 12 oktober t/m 18 oktober. Bekijk hier de nieuwe autoreizen agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *